24. august 2007

Carl Ivars eldrepolitikk (for dummies)


The old man and the lake
Originally uploaded by koke
Norges beste journalist har undersøkt med ymse fagfolk om hvordan eldreomsorgen EGENTLIG vil fungere om Eldregeneralen (TM) får det som han vil.

Eld­re­om­sorg er at­ter blitt topp­sak i et kom­mu­ne­valg. For sis­te gang, hvis Frp-le­der Siv Jen­sen får vil­jen sin. Frem­skritts­par­ti­et vil at sta­ten skal over­ta an­sva­ret for eld­re­om­sor­gen. Bes­te­mor får en om­sorgs­sjekk fra Riks­tryg­de­ver­ket og kan vel­ge det sy­ke­hjem­met hun vil; pri­vat el­ler of­fent­lig, i Trond­heim i el­ler i Torrevieja.


For de som ikke gidder å lese, men heller ønsker en konklusjon:


Som et ser­vi­ce­til­tak i slut­ten av en lang sak for­sø­ker vi oss på en opp­sum­me­ring (le­se­re som sy­nes det­te er nedlatende opp­ford­res til å lage sin egen): Sy­ste­met vil i li­ten grad på­vir­ke det sen­tra­le spørs­må­let om hvor­dan vi får fle­re hen­der i om­sor­gen. Når det gjel­der kva­li­te­ten på eld­re­om­sor­gen, in­ne­bæ­rer for­sla­get både en for­ver­ring og en for­bed­ring. Sik­re­re er det at sy­ste­met vil re­sul­te­re i nytt by­rå­kra­ti i form av de­tal­jer­te kon­trak­ter og stren­ge­re kon­troll med til­by­der­ne. For bes­te­mor er bo­nu­sen med det­te by­rå­kra­ti­et at det blir mer kon­troll av tje­nes­te­ne hun mot­tar. Den fryk­te­de «kostnads­eksplosjonen» fra sta­tens over­ta­gel­se av sy­ke­hu­se­ne gjen­tar seg nep­pe om en inn­fø­rer stat­li­ge om­sorgs­sjek­ker, hvis da ikke po­li­ti­ker­ne ved­tar å sen­ke ters­ke­len for hvem som skal få. Bes­te­mor får valg­fri­het mel­lom til­by­de­re, men det spørs hvor vik­tig den valg­fri­he­ten er. Meng­den tje­nes­ter er det uan­sett sta­ten som be­stem­mer.


Mitt eget syn: det å overføre ansvaret til Staten vil ikke føre til noen bedring overhodet. Det er uansett politikere som vil prioritere hvor mye som skal bevilges. Og det er enklere for hvem som helst å klage til en som er nær deg enn en som er langt borte. Det burde i det minste EU-motstandere forstå.