15. september 2007

Høyresidas orakelredaktør forstår ingenting?


Businessman
Originally uploaded by marcokalmann


En av de mer rabiate høyreredaktørene her i landet, Gunnar "Nett på Sak" Stavrum, gikk høyt ut på banen for en stund tilbake:

Om kort tid vil SVs Hallgeir Langeland runde ti år på Stortinget. Det skulle man ikke tro etter å ha lest et innlegg i hans navn i Dagens Næringsliv. "Oljen bør selges i euro", er tittelen på innlegget. Innholdet er så tåpelig at det knapt kan være skrevet av en mann som har vært ti år på Stortinget. Hvis noen har skrevet innlegget i Langelands navn, bør saken umiddelbart politianmeldes. (...) Et bedre råd er at finansminister Kristin Halvorsen sørger for at hver representant i SVs stortingsgruppe har et såpass minimum av økonomisk forståelse at de i de minste vil stå på et grunnkurs i samfunnsøkonomi.


Nylig stod det en lengre artikkel i Morgenbladet om samme tema. Langelands poenger gjentas her av en som har noe mer enn et grunnkurs i samfunnsøkonomi, Øy­stein No­reng, pro­fes­sor i pe­tro­le­ums­øko­no­mi ved Han­dels­høy­sko­len BI:

Man­ge av de sto­re ol­je­pro­du­sen­te­ne, som Nor­ge, Russ­land og fle­re vik­ti­ge land i Midtøsten og Nord-Afrika har in­ter­es­se av å sel­ge ol­jen i euro for­di de har EU som sin stør­ste han­dels­part­ner. Hvor­for skal de ta seg be­talt i en an­nen va­lu­ta enn den de tren­ger til mes­te­par­ten av sin im­port?


Er det redaktørorakelet fra ytterste økonomiske høyrekant som ikke har forstått bæret - eller er det økonomiprofessor i petreoleumsøkonomi Øy­stein No­reng og Hallgeir Langeland?