17. september 2006

Ondet valgfrihet

Fra Samtiden nr.3 2006, Tranøy/Sørheim:

"I et samfunn hvor valgfrihet er et uttalt politisk mål, og der den faktisk blir større, vil de samlede kostnader, tid og penger, til informasjonsinnhenting, vurdering og beslutningstaking også vokse. Folk flest er rett og slett ikke villige til å prioritere slik i livene sine. Vi er amatører i de fleste markeder vi opptrer, og vi har bare vår egen 'saksbehandlerkapasitet' på fritid å ta av. Dette resonnnementet harmonerer godt med forskning på beslutningstaking: Flertallet velger minste motstands vei - eller standardvalget hvis det finnes et slikt".


Er helt og fullstendig enig. Er normalt oppegående men har ikke kikket på alternativene verken når det gjelder bank, forsikring, teleoperatør, kabeltv-operatør eller strømleverandør. Og når markedsmekanismene som ligger til grunn for privatiseringsiveren til høyresida ikke *er til stede* - de forutsetter jo bevisste forbrukere som forlater dårlige leverandører til fordel for gode - hva sitter vi da igjen med? Leverandører med enorme reklame- og informasjonsmateriellutgifter til et marked som uansett ikke er interessert og på bekostning av den delen av driften de faktisk finnes for: levere produktene vi alle trenger.


Hvor bevisste forbrukere - forutsetningen for at markedsmekanismene skal inntre - er vi? Og hvor mange leverandører gjør som Hafslund - unnlater å fortelle forbrukerne om byråkratiske grep de må foreta seg for å få kostnadene sine ned?



"Tusener betaler dobbelt strømpris
30.11.2005 08:44

Oslo (NTB): Hele 15.000 kunder hos Hafslund betaler dobbel strømpris fordi de har glemt å krysse av for valg av fast strømleverandør.

(...)

Kundene står selvsagt fritt til å velge en annen leverandør. Det er det vi håper de skal gjøre, og ikke ligge på denne tariffen over lengre tid, sier Berget. Samtidig innrømmer han at Hafslund tjener på at kundene ikke velger en ny strømleverandør.
"





Hvor ofte har du byttet bank?


"Over en helsides annonse i Aftenposten tirsdag, og på hjemmesiden til Fokus står det «Det er vi som har den hemmelige renta!». Også Sparebank1 Midt-Norge og Handelsbanken har som Fokus, fjernet rentesatsene for boliglån på sine hjemmesider. «Renten fastsettes i forbindelse med kredittgivningen» står det på Sparebank1 Midt-Norges nettside.

– Tilbakeskritt
– Hvis en bank ikke oppgir prisene sine, legger jeg til grunn at de ligger over gjennomsnittet, sier Billington. Han er redd konkurransen om bankkundene svekkes, dersom flere banker fjerner rentesatsene fra sine hjemmesider.

– Når man gjør det vanskelig for folk å velge, går prisene lettere opp enn ned. Det er som å gå tilbake til tiden før internett, da måtte kundene gå i eller ringe rundt til flere banker for få prisene, sier Billington.
"



http://www.olf.no/nyheter/ntb/2005/11/?29023

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article719317.ece

 
blog comments powered by Disqus