2. januar 2009

- Max Manus skaut måse i Stryn

Filmen om Max Manus sine opplevelser under krigen (terningkast fire) har gitt lokalpressen rundt om kring i landet en mulighet til å skrive om noe annet enn tombola og konserter med det lokale skolekorpset.

Så for de som ønsker et bredere bilde enn det en film naturlig nok kan gi så følger noen gullkorn. Hvem visste egentlig at Max Manus "i fleire år etter krigen fast gjest i laksevillaen Lysvoll i Stryn"?


I Stryn går det gjetord om at det kunne gå temmeleg livleg for seg når han var der, og den gamle motstadsmannen hadde alltid våpen med seg. Ein gong gjekk ein av naboane forbi med sonen sin i barnevogn. Då small det eit skot, og ein måse landa i vegen fem meter frå mannen og barnevogna. Måsen var ikkje heilt daud, så mannen måtte ta ein stokk og avlive den. Då høyrde han eit gledeshyl frå villaen. Der stod Max Manus på verandane i andre etasje med eit våpen.


...men hvorfor i alle dager NRK Sogn og Fjordane overlater denne cliffhangeren som ikke engang Google klarer å ordne opp i det er uforståelig:

Her i fylket er Max Manus mellom anna kjend for at det var han som avliva bjørnane som rømde frå ein innhegning på Nystova på Filefjellet.


Max Manus i nevekamp med bjørner på Filefjell? Oppfølgerfilmen bør være i boks.

Men Manus var ikke bare på Filefjell og i Stryn. Også på Ytre Enebakk har han satt sine lokalhistoriske spor.

En tidlig morgen var jeg nede og dro opp garnet i Våg. Da kom Max Manus og lurte på om han kunne kjøpe fisk. Fisken skal du få, sa jeg. Da spurte han om faren min brukte tobakk. Like etter hadde Manus vært oppe hos han med tobakk.


Etter krigen jobbet Max Manus i følge Aura Avis "som reisende i kontorrekvisita". Avisen forteller følgende historie fra en dag i 1953.

Max Manus jobbet som reisende i kontorrekvisita, mens Bruseth arbeidet ved Sunndal trygdekasse, som det het den gangen. Det var i forbindelse med at Max Manus kom dit som selger at hun hilste på han. Det var bare tre ansatte ved Sunndal trygdekasse da, Aud Bruseth, Ole Thorvaldsen og Torvald Grødal, som var trygdesjef. Trygdekassa hadde lokaler i gammelbanken, der ambulansene har tilhold i dag.



Vis større kart


Den beste historien er det dog NRK Nordland som står for: Max Manus bor i Lofoten.

Av artikkelen framkommer det at det er Max Manus den yngre det er snakk om, men pytt pytt:

Max Manus den yngre er født i 1947 og har bodd de siste 30 årene i Lofoten. I dag bor han i Stamsund, jobber som lærer i videregående skole, og har også gitt ut flere bøker.


Jeg trivdes rett og slett så godt at jeg rett og slett bare har blitt boende, sier Manus på klingende østlandsmål. - Nei, jeg har ikke et eneste snev av nordlandsdialekt. Av og til sier jeg "hut dæ vækk!", det er det eneste, ler Manus.


Filmen ble den klart mest sette i jula og er i ferd med å bli den største norske filmen gjennom historien.

blog comments powered by Disqus