17. februar 2008

Thoriumballongen som sprakk (del 2)


The famous ferris wheel
Originally uploaded by Carl Montgomery


Thoriumutvalget leverte sin rapport til Åslaug Haga for et par dager siden, men dette fikk jo ingen med seg. Rapporten har fått god mottagelse og Institutt for Energiteknikk synes utvalget "har foretatt en grundig og god evaluering av mulighetene for bruk av Thorium til energiproduksjon".

Men hva sier egentlig rapporten? Et års arbeid har gitt oss denne konklusjonen:

The Thorium Report Committee finds that the current knowledge of thorium based energy generation and the geology is not solid enough to provide a final assessment regarding the potential value for Norway of a thorium based system for long term energy production. The Committee recommends that the thorium option be kept open in so far it represents an interesting complement to the uranium option to strengthen the sustainability of nuclear energy.


Noen høydepunkter:

- Det er umulig å anslå verdien på thoriumforekomstene fordi det vi har av tallmateriale stammer fra 50- og 60-tallet.

- Ingen utvinner thorium. Nå for tiden er det noen hundre tonn i året (8 blåhval). På 70-tallet nådde man maks utvinning - 1000 tronn.

- Utviklingen og forskningen som skal til er "mye høyere enn først antatt"

- Det er stor mangel på slike forskere i dag

For de som utelukkende leser frp.no så framstilles rapporten slik:

Energipolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, stiller seg positiv til thoriumutvalgets fremstilling av potensialet i thorium til kraftproduksjon


Men samme hr.Olsen er ikke fullt så panegyrisk som for en tid tilbake

Norge har naturlige thorium-forekomster til å tjene tusen ganger oljefondet vårt. Bare det forteller oss om at dette er en debatt Stortinget bør ta, sier Ketil Solvik-Olsen


...nei, tvert i mot så peker han nå på at dette thorimugreiene ikke var så veldig viktig, det det først og fremst handler og alltid har handlet om det er jo atomkraft som sådan:

Rapporten understreker behovet for videre forskning, men tegner et bilde av en fremtidig energisituasjon, hvor man vanskelig kan komme unna kjernekraft. Det er dette som hele tiden har vært FrPs innfallsvinkel.


For ordens skyld så er det greit å påpeke hva samme Solvik-Olsen tidligere har uttalt:

Flere medier forteller i dag at FrP vil bygge atomkraftverk i Norge. Ketil Solvik-Olsen er oppgitt over at medienes fremstilling av saken. - Tradisjonelle atomkratfverk som bruker uran som brennstoff er både farlige og miljøskadelige. Derfor har jeg også avvist at Norge bør bygge slike. Men kjerneraftverk som bruker thorium i stedet for uran er noe helt annet. Det reduserer avfallsproblemet og faren for ulykker under drift. Det er fremtidens miljøvennlige atomteknologi.


Jeg tolker totalen av dette som at FrP nå er for all kjernekraft, og ikke bare den miljøvennlige thoriumvarianten som var den eneste man så for seg for halvannet år siden.

Men hvem vet.




blog comments powered by Disqus